Pian on taas laskiaispullien - ja mantelimassan ja hillon välisen paremmuustaiston aika. Mutta miksi ei kokeiltaisi tänä vuonna jotain ihan uutta? Laskiaispulla on nimittäin todella helppo tuunata ja vain mielikuvitus on pullan täytteiden rajana.
Vadelmahillon sijaan voi kokeilla kirpeää puolukkaa tai pehmeää mangoa, rohkeimmille maistuu raikas lakritsi ja suklaanystäviä taas hemmotellaan tuhdin suklaisella laskaispullalla.
Kerman vaahdottaminen voi viedä suurkeittiössä hiukan aikaa, mutta lisäämällä kerman joukkoon vähän happoa, esimerkiksi sitruunaa tai etikkaa, vaahtoutuu kerma huomattavasti nopeammin.
Kokeile myös nostella kermavaahdon joukkoon maustamatonta tuorejuustoa tai ranskankermaa, jos sitä löytyy yli omien tarpeiden varastosta. Myllyn Parhaan pakastepulla on varsin hyvää jo sellaisenaan, joten kermavaahtoon ei tarvitse lisätä enää sokeria.
500 g pehmeää lakua
3 dl vettä
2 rkl siirappia
Leikkaa lakut pieniksi paloiksi ja laita kattilaan nesteen kanssa. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia ja poraa sen jälkeen sauvasekoittimella massaksi. Tämä massa säilyy kohtuullisen hyvin muutaman viikon ja sitä voi yleisesti käyttää täytteenä leivonnaisissa sekä jälkiruoissa.
Täytä laskiaispullat kermavaahdolla ja nokareella lakritsitäytettä. Koristele pullat esimerkiksi kiinnittämällä hunajatilkan avulla pari palaa lakua pullan kanteen. Myös raakalakritsipulveri ripoteltuna tomusokerin tapaan tai raidoitus lakritsikastikkeella (huomioi, että kastikkeen tulee olla tarpeeksi siirappimaista) kruunaavat pullan.
500 g tummaa suklaata
500 g kermaa
Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Kiehauta kattilassa kerma ja kaada se suklaapalojen päälle. Anna seistä 5 minuuttia ja vatkaa tasaiseksi. Peitä kulho ja nosta kylmään.
Kun suklaamassa on jähmettynyt tarpeeksi, täytä laskiaispullat kermavaahdolla ja suklaalla. Tilkka suklaakastiketta pullan pinnassa ja höylätyt suklaahippuset tekevät pullasta korean. Ihan pelkkä kaakaojauhekin toimii tomusokerin tapaan koristeena. Trendikäs nutellatäyte toimii laskiaispullassa myös, mutta pähkinäallergikoille suklaa on turvallisempi vaihtoehto.
Jos laskiaspullia olisi tarkoitus laittaa astetta hienompaan edustukseen, mausta suklaamassa brändyllä tai konjakilla ja koristele suklaakoristeella. Esimerkiksi suklaaristikko upotettuna pystyyn pehmeään pullakanteen antaa paljon korkeutta ja juhlavoittaa perinteisen pullan.
Kokeilin myös puolukka hilloa täytteenä ja koristeluun pakastekuivattua marjaa se oli varsin hyvää.
500 g puolukkaa
500 g hillosokeria
1 vaniljatanko
Halkaise vaniljatanko ja laita se kattilaan muiden ainesten kera. Keitä 10-15 minuuttia ja valmista tuli. Viimeistele marjatäytteinen pulla tipalla hunajaa ja pakastekuivatuilla marjoilla.
500 g tuoretta mangoa
300 g sokeria
100 g vettä
Kuori ja kuutioi mango ja säästä osa koristeluun. Paahda sokeri pannulla ruskeaksi ja lisää joukkoon mangokuutiot. Anna kiehahtaa ja lisää hiukan nestettä pannulle. Kun sokeri kiehuu siirappimaiseksi ja mangot hiukan pehmenevät (noin viidessä minuutissa), nosta levyltä ja anna jäähtyä. Täytä laskiaispullat jäähtyneellä hillokkeella ja koristele tuoreella mangolla.
Mangon seuraksi sopii myös kermavaahdon sijaan tuorejuustovaahto, joka on siis puolet vaahdotettua kermaa ja puolet vaahdotettua maustamatonta tuorejuustoa.