Mikä on teidän lounasruokalan uniikki piirre?

Kirjoittanut Kokin takissa | 11.5.2020 7:32

Jos pohditaan lounasruokaloiden uniikkeja piirteitä, on ne usein miten yksittäisiä asioita hyvin tehtynä. Näin esimerkkinä, spesiaali salaatin lisäke, leikkele päivä tai vaikka talon leipä. Tämän kertaisessa jutussa nostan esille useimmille tutun leipomuksen eli peltileivän. Tavallaan krouvin kotoisa peltileipä tekee itsestään uniikin puhtaasti sillä, että tämä leipä revitään paloiksi, jolloin melkein jokainen ruokailia kokee tuoreen leivän efektin. Alla on resepti, jonka olen laskenut GN-pakin mittoihin eli monistamalla ohjetta saat useamman pakin aikaiseksi. Taikinan ainesosa määrät voivat hämätä, mutta tässä on tarkoituksella löysä taikina, joka johtaa superpehmeään leipään.

Peltileipä (1 GN-pakki)

1,5 l maito
1,5 l piimä
0,05 kg kuivahiiva
0,05 kg suola
0,1 kg hunaja tai siirappi
0,1 kg öljyä
2,5 kg MYLLYN PARAS vehnäjauho
0,5 kg MYLLYN PARAS kaurahiutale

Koristeluun merisuolaa, kaurahiutaleita

Lämmitä maitoa hiukan, liota siihen hiiva ja kaada sitten joukkoon piimä, siirappi ja öljy. Yhdistä yleiskoneessa 2/3 jauhoista, kaurahiutaleet ja suola. Laita taikinakoukku pyörimään ja kaada joukkoon neste. Anna koneen käydä pari minuuttia ja sammuta sitten. Peitä kulho noin 30-40 minuutiksi. Tämän jälkeen käynnistä kone ja vaivaa voimakkaasti noin 10-15 minuuttia lisäten joukkoon vähitellen loput jauhot. Sammuta sitten kone ja irrota taikinakoukku ja anna kohota noin tunti. Voitele 1/1 GN-pakki ja laita pohjalle vielä leivinpaperi. Annostele löysä taikina sitten pakkiin ja painele pintaan ristikko leipurin lastalla. Koristele kaurahiutaleilla ja suolakiteillä ja anna kohota vielä hetki. Paista sitten n. 200 asteessa, kiertoilmalla noin 35-45 min ja käännä tarvittaessa puolessa välissä tasaisen lopputuloksen saamiseksi.