Riisipuuro ja luumuhilloke

Omassa lapsuudessani koulun joulupuuro eli riisipuuro oli äärimmäisen herkullista. Yleensä sekahedelmäkeitto oli seurassa tarjolla, mutta osa söi puuronsa pelkällä sokerilla sekä kanelilla. Nykyään kun halutaan vegaanisia vaihtoehtoja yhä vahvemmin, voi nämä perinteiset ruuatkin tuunata sen mukaan.

riisipuuro ja luumuhilloke  (1 of 1) blogitiedostokoko

Joulusesonki on vuotuinen rupeama joukkoruokailun kuin iltaravintoloidenkin puolella. Omassa lapsuudessani koulun joulupuuro eli riisipuuro oli äärimmäisen herkullista. Yleensä sekahedelmäkeitto oli seurassa tarjolla, mutta osa söi puuronsa pelkällä sokerilla sekä kanelilla. Nykyään, kun halutaan vegaanisia vaihtoehtoja yhä vahvemmin, voi nämä perinteiset ruuatkin tuunata sen mukaan. Joidenkin mielestä riisipuuron tulisi olla valkoista, mutta itse pidän ajatuksesta, että vaihtelu ja normista poikkeaminen saattaa tuottaa huomattavaa elämystä kuluttajalle.

Riisipuuron tekeminen uunissa on monien mielestä ehdottomasti oikea tapa joukkoruokailussa, koska se ei pala yhtä helposti ja lopputuloskin on tasaisempi. Puolestaan luumuhillokkeen valmistuksessa voit käyttää myös luumusosetta, mutta tällöin kokoon keittämisessä pitää varoa polttamista enemmän.

Vegaaninen riisipuuro (1gn eli noin 20-30 hlö)

5 l kasvimaitoa
1 kg Myllyn Paras puuroriisiä
1 dl öljyä
0,5 kg taatelisiirappia (jos et halua ruskeaa väriä, jätä vain pois)
0,03 kg suolaa

Öljyä 1/1 100ml gn vuoka kauttaaltaan ja lisää sitten kaikki raaka-aineet.
Sekoita hyvin, peitä kannella ja kypsennä noin tunti 100 höyryllä uunissa tai 140 asteessa kiertoilmalla ja noin 1,5 tuntia. Tarkista sitten riisin kypsyys ja sekoita. Jätä riisipuuro lämpökaappiin hetkeksi, jotta sen rakenne tasoittuu hiukan. Jos lopputulos näyttää tarvitsevan lisää nestettä, lisää sitä toki joukkoon.

Jos teet puuron padassa, noin 15-20 keittämisen jälkeen nosta massa padasta gn vuokiin ja anna seistä vajaa tunti lämpökaapissa, jotta riisi imee kosteutta tasaisesti. Tässä voit joutua lisäämään nestettä aika-ajoin.

Luumuhilloke (2kg valmista hilloa ja tästä riittää n. 20-30 hlö:lle)

2 kg luumuja
0,5 kg taatelisiirappia
0,01 kg vaniljasiirappia

Halkaise ja poista kivet luumuista. Laita luumut kattilaan ja paistele hetki. Lisää siirappia ja anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää lopussa vanilja ja maista lopputulosta. Tarjoa hilloke haaleana tai kylmänä riisipuuron tai vaikka mannapuuron seurassa. Valmishilloke pitäisi säilyä ainakin viikon, mikäli hygienia on ollut kunnossa.

Jos riisipuuroa jää yli joukkoruokailusta, saa siitä helposti riisivanukkaan vaahdottamalla kaura- tai soijakermaa ja nostelemalla massan joukkoon. Tämä massa on myös hyvä makeuttaa mikäli tässä ei olla käytetty taatelisiirappia.

puuro_alex_181203

Makuklubi

 

Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi