Tähtitortut elementissään

Jos puhtaasti miettii suomalaista ruokaperinnettä, ei ole toista yhtä suurta sesonkia suomessa kuin Joulu. Laatikot, rosollit kuin piparitkin ovat itseasiassa keskiaikaisia ruokaperinteitä. Muinoin mausteet ovat olleet vaurauden merkki ja erityisesti jouluna haluttiin "rikastaa" juhla-ateriaa. Jos jotain on luotu tai keksitty jälkeenpäin, on se tähtitortut, jotka tulevat epävirallisten lähteiden kautta kuulemma ruotsista. Tuo 1800-luvun puolivälissä kehitelty ristiä muistuttava leivonnainen on saanut vakaan aseman joulutarjottavien joukossa. Viime vuosina jopa moderneja versioita on alkanut ilmestyä korvamalla luumumarmeladi esimerkiksi vihreällä kuulalla. Kun mennään itse tähtitortun taikinaan, on se joissakin piireissä tehty voitaikinapohjaiseksi ja toisaalla osa voista on korvattu rahkalla, joka ei myöskään ole huono. Joululounaan kiireessä voi juurikin leipominen tuottaa melkoisia haasteita kun perinteikkäästi tarjottavaa on useampaa sorttia. Tästä syystä puolivalmisteen merkitys ruuhkahuipuissa korostuu. En muista, että olisin ikinä saanut huonoa tähtitorttua, koska puolivalmisteet takaavat sen laadun. Se, että puolivalmisteestakin voi muunnella modernin erikoisemmin täytetyn tähtitortun on arvo.

tähtitortut

Joulupöydät murroksessa? Tavallaan uskoisin, että kasvispainotteisuuden korostuessa on erityisesti isoissa buffettarjoiluissa haasteensa esimerkiksi erikoisruokavaliot. Kun tässä peilataan puolivalmisteen turvallisuutta ja helppoutta, ei asiakas joudu vaaraan. Kuitenkaan pakasteista ei irtoa juuri ollenkaan jauhopölyä, verrattuna talossa leipomiseen. Koska yhä erikoisempia makuja osataan arvostaa otin täten vertailuksi pari eri täytevaihtoehtoa, joista voi tehdä omat johtopäätöksensä.

OI001118

Viikunamarmeladi

Minulle tämä siemenpitoinen hedelmä antaa leivonnaiselle ryhtiä. Maullisesti se ei ole yhtä dominoiva kuin luumu, mutta jos syöt tähtitorttusi juustojen seurassa, on viikuna loistokas tässä yhteydessä. Voisin kuvitella että espanjalaiset ja portugalilaiset turistit saattaisivat rakastua näihin iha sen takia, että heidän kotimaassaan viikunaa kasvaa ihan luonnostaan. Kokeilisin tätä hotellien ja lentokenttien tiloissa, koska siellä on mahdollista napata kiinnostus normaaleilta kuluttajilta.  

OI001120

Omenamarmeladi

Yleisesti omena- tai aprikoosimarmeladi tuo virkeästi väriä muuten ruskeasävyitteiseen ateriaan. Jos ruokailijoina on perheitä ja tarjolla on sekaisin luumu- ja omenamarmeladilla täytettyjä tähtitorttuja, näyttää kokonaisuus eloisammalta. Maullisesti uskoisin tämän maistuvan erityisesti makeaa rakastavalle, kun maullisesti omena on niin helppo.

OI001119

Luumumarmeladi

Syön suhteellisen paljon tuorepuuroja ja niissä kuivattu luumu on elementissä vahvasti. Luumun perinteisyys kertoo siitä että erityisesti vanhemmat ihmiset osaavat näitä arvostaa. Toisaalta, luumulla täytettyyn tähtitorttuun on vaikea kyllästyä kun niitä tulee vain sesongin mukaan. Jos nyt voidaan jotain korostaa, on luumu myös äärimmäisen vatsaystävällinen.

Minusta parasta täytettä ei ole vaan kokonaisuus ratkaisee. Kuvittele itsesi tilanteessa että näet tarjottimen torttuja, jotka olisivat kaikki hiukan eri värisiä, sehän vasta hieno kokonaisuus olisi! :)

tortut

Makuklubi

 

Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi