Leipä yhdistetään usein kotoisuuteen ja lämmittävään tunnelmaan. Ainakin minulle samoja asioita yhdistyvät valkosipuliin ja yrtteihin. Pohdinkin tämän kertaisessa jutussa, kuinka teet pakastetaikinasta lämmintä vastapaistetun leivän veroista. Käytännössä, kaurainen leipätaikina on kutakuinkin hyvää semmoisenaan ja erittäin kuohkeaa kauraleiväksi. Ainoa asia, jota siinä ei niinkään ole, on ulkonäkö. Kun pohdin erilaisia syitä miksi yksi lounaspaikka valitaan toisen sijaan, on se usein joko sijainti tai jokin tietty tuotteeseen liittyvä, kuten se lämmin tuore leipä.
Kaurataikinan paistaminen on sikäli yksinkertaista kun sulanut taikinaa paistuu tuoreeksi leiväksi n. 20 minuutissa 200 asteessa. Kun lisätään valkosipulia ja yrttejä, on vaarana että ne palaa, joten joko lasketaan lämpötilaa tai keksitään jotain muuta millä saadaan herkät ainesosat kestämään korkeita lämpötiloja. Muistin juuri tämän leivän kohdalla kuinka yhdessä italialaisessa ravintolassa foccaciaan upotettiin valkosipulit ja rosmariinit pieniin reikiin, jotta ne ei palaisi leivän pinnalla. Samalla ajatuksella, tein syvän viillon kauraleivän pintaan ja upotin pieneksi naputetun valkosipulin ja tuoretta timjamia. loppu silaukseksi vielä tippa öljyä pintaan ja uuniin. Lopputulos tuoksui ja näytti aivan mahtavalta, joten muuttuipahan kauraleipä, nopsasti valkosipuli-yrtti-kauraleiväksi. Jos näkisin vastaavaa leipää lounasravintolan leipäkorissa, uskoisin etten raaskisi etsiä parempaa vaihtoehtoa.
Valkosipuli-yrtti-kauraleipä
Myllyn Parhaan kaurainen leipätaikina
yrttejä (esim timjamia)
valkosipulia (suurkeittiön valmis murskakin käy)
öljyä
Riippuen ruokailioiden määrästä, ota sulaneet taikinat uunipelleille ja tee taikinoiden pintaan joko pituussuunnassa tai poikittain viiltoja. Sullo viiltoihin yrtit ja valkosipuli. Lorauta pintaan öljyä ja paista kiertoilmassa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoiluun voit tehdä helpon tapenaden poraamalla cutterissa kivettömiä oliiveja, valkosipulia, persiljaa ja öljyä tahnaksi.