Valloittavat viinerit

Kahvitaukojen kestosuosikki, makea viineri on vitriinin vastustamaton herkku, mutta miten tällainen leivonnainen on saanut alkunsa?

Toffee-vaniljaviinerit 520

Perinteinen mansikkatäytteinen, avomallinen viineri onkin tuttu näky huoltamoiden vitriineissä, mutta sen rinnalle on tullut laaja joukko myös uutta tarjottavaa. Viinerin vankkumattoman suosion salaisuus piilee varmasti sen houkuttelevan kuohkeassa taikinassa, leivonnassa käytetyssä voissa sekä useiden taikinakerrosten tuomassa lehtevyydessä, mutta miten tällainen leivonnainen on alun perin saanut alkunsa?

Viinerin englanninkielinen nimi ”Danish Pastry” johdattaa leivoksen syntytarinan lähteille Tanskaan. Kerrotaan, että viineri sai alkuperänsä leipomotyöntekijöiden lakosta Tanskassa vuonna 1850. Lakon vuoksi leipomot palkkasivat muun muassa useita itävaltalaisia leipureita, joiden avulla tanskalaiset omaksuivat viineritaikinalle tyypillisen laminointitekniikka, jossa taikinassa on useita ohueksi kaulittuja kerroksia ja niiden välissä voita. Työkiistojen päättyessä tanskalaiset leipurit ottivat käyttöön itävaltalaisten tuomat reseptit mukauttamalla niitä omien mieltymystensä mukaan. Tanskalaiset lisäsivät viineritaikinan reseptiin munien ja rasvan määrää sekä esimerkiksi hedelmäpaloja. Syntyivät herkulliset viinerit sellaisena kuin me ne nykyään tunnemme. Itävaltalaisten vaikutus viinerin kehittymiseen näkyy nykyään siten, että tanskalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset kutsuvat viineriä nimellä "wienerbrød" eli Wienin leipä.

Erilaisia viinerimuotoja on nykyään monia, esimerkiksi kahdeksikko, pitkä viineri, kierreviineri, lettiviineri ja kampaviineri. Valikoimastamme löytyy usean mallisia viinereitä sekä viineritaikina. Voiviineritaikinalevystä leivot juuri oman mallisia ja makuisia viinereitä tai ota vitriiniin tarjolle jokin valmiista viinereistämme: Pitkä Viineri, klassinen Omenakampa tai uusi, muhkeilla makuraidoilla täytetty Toffee-vaniljaviineri. Lisäksi avomallinen, punaista luumuhilloa sisältävä Talviviineri täydentää sesonkituotevalikoimaa. Viinerit sopivat tarjolle sellaisenaan tai koristele tarjolle valkoisella sokerikuorrutteella tai tomusokerilla. 

 

 

 

Myllyn Paras Food Service

Myllyn Paras Food Service

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi