Gluteeniton sopii monille

Gluteeniton ruokavalio ei sinällään sisällä hokkus pokkus -temppuja. Riittää kun ruokavaliosta poistetaan gluteeni. Eli vehnä, ohra ja ruis ei käy – ellei niistä ole tehty gluteenitonta versiota. Sen sijaan moni muu viljatuote käy korvaajaksi, kuten riisi, tattari, hirssi ja maissi.

MyllynParas_Blogikuvat_GluteiinitonRuokavalio520-1

Keliakian kanssa ei ole leikkimistä. Kyseessä on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine, tarkemmin ottaen gluteeni, aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen ja limakalvovaurion. Keliakian tuntee voimakkaasti kutiavana rakkulaisena ihottumassa polvista hiusrajaan. Eikä siinä kaikki, keliakiasta ei parane koskaan ja siihen auttaa ainoastaan gluteeniton ruokavalio. Sen avulla keliakia pysyy hallinnassa.

Gluteeniton ruokavalio ei sinällään sisällä hokkus pokkus -temppuja. Riittää kun ruokavaliosta poistetaan gluteeni. Eli vehnä, ohra ja ruis ei käy – ellei niistä ole tehty gluteenitonta versiota. Sen sijaan moni muu viljatuote käy korvaajaksi, kuten riisi, tattari, hirssi ja maissi. Kaurassa ei ole vehnän, ohran ja rukiin kaltaista gluteenia mutta keliaakikko käyttää varmuuden vuoksi gluteenitonta kauraa. Gluteenittoman ruokavalion sallittujen ruoka-aineiden lista on pitkä. Siihen kannattaa perehtyä Keliakialiiton sivulla (keliakialiitto.fi)

Sitten jotain positiivistakin. Gluteenittomien ruokatuotteiden tarjonta on hurjasti lisääntynyt viime vuosina. Varsinkin kaura on tehnyt läpimurron gluteenittomissa tuotteissa, samoin perinteinen härkäpapu ja herne eri muodoissaan. Pastan ystävillekin on tarjolla monia gluteenittomia vaihtoehtoja pinaattifusillista punajuuripenneen. Kaupan hyllyllä kannattaa katsoa, että pakkauksessa on gluteenittoman tuotteen merkki. Euroopassa sellainen löytyy jo yli 22 000 tuotteen pakkauksesta.

Toinen vaiva, mihin gluteeniton ruokavalio auttaa, on ärtynyt suoli. Oireet tuntee: vatsaa vääntää ja suoli murisee, vessakäynnillä huomaa, että asiat eivät ole mallillaan. Ärtynyt suoli on länsimaissa yleinen riesa, jota esiintyy ainakin silloin tällöin puolella väestöä. Ärtyneen suolen oireyhtymä ei ole yksiselitteisesti selvitettävä ongelma, mutta gluteeniton ruokavalio on käytännössä monia auttanut. Ratkaisu löytyy parhaiten kokeilemalla. Aikaa kokeilulle on syytä varata 4-6 viikkoa.

Gluteenittomuus on otettu tosissaan ravintoloissakin. Ruokalistoissa alkaa olla normimerkintä, että annos on gluteeniton tai sen saa gluteenittomana. Valveutuneimmat ravintolat tarjoavat kaikki ruokalistalla gluteenittomana. Keittiössä se tietää ylimääräistä aivojumppaa ruokien suunnittelussa, mutta käytössä niin asiakkaat kuin kokit kiittävät, kun ei tarvitse miettiä, kuka pöytäkunnasta halusikaan ruokansa ilman gluteenia. Tänä päivänä gluteenitonta ruokaa tilaa moni ”normaali” asiakaskin, joka vain välillä tykkää syödä gluteenittomasti.

Bloggaajalta

Mika Remes

Olen ammatiltani toimittaja, jolle ruoka maistuu – monella tapaa. Kirjoitan ruoasta työkseni eri lehtiin, koluan syömässä ravintoloissa lähellä ja kaukana, jututan kokkeja ja muita ruoka-alalla toimivia. Muutama ruokakirjakin on tullut matkan varrella kirjoitettua. Kotona kokkaan innokkaasti. Lautaselle päätyy mutkatonta mutta toivottavasti hyvän makuista arkiruokaa laidasta laitaan. Välillä intoudun leipomaan. Marjapiiraat ja pataleipä ovat bravuureitani.

Katso myös resepti: Gluteeniton Cheddar-porkkanavoileipäkakku

Katso gluteeniton valikoima ammattikeittiöihin.

Myllyn Paras Food Service

Myllyn Paras Food Service

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi