Itse leivottu kaurainen pizzapohja

Terveystietoisuuden kasvaessa, alkaa kriittisyys arkisiinkin aterioihin kasvamaan. Tästä johtuen ihan pienet muunnokset ja kehitykset muuten tavallisissa asioissa, voi tuoda muutaman uudenkin asiakkaan tuttujen naamojen lisäksi. Kaura herättää Suomessa hyökyaaltoja mediassa ja tämän pohjalta, sitä jopa kannattaa lisätä kaikkeen leipomuksista arkikokkailuun. Pizza on ollut intohimon ja harrastuksen kohde jo jonkinlaisen tovin. Taikinan joukossa on tullut kokeiltua kaikkea leseistä erikoisimpiin jauhoihin. Kaurahiutale on ehkä useimmille se tutuin ja edullisin muoto tästä suuresti hypetetystä viljasta. Sen vahvuuksiin kuuluu tietenkin myös edullisuus, mutta ihan semmoisenaan sitä kannata iskeä taikinaan. Ylijäämä puuro on loistavaa taikinan jatkeena mutta ihan kädenlämpöisessä vedessä turvotettu kaura toimii kohtuullisen kivasti ilman että itse taikinan rakenne kärsisi. Tein kokeiluja eri määrillä kaurahiutaletta ja tässä muodossa olin varsin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta. Alla oleva resepti voi tuntua hiukan sekavalta usean työvaiheen johdosta, mutta varsinaisesti ylimääräistä tiskiä tai työtä ei pitäisi olla, jos valmistat reseptin yleiskoneella, jossa taikinakoukku.

Kauraisa pizzapohja (2 palloa, joista saa 1/1 GN vuokaan sopivaa pizzaa)

50 g Myllyn Paras Kaurahiutale

45 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho

330 g vesi

7 g kuivahiiva

5 g suola

halutessa 10 g öljyä

jauhoja taikinan alustamiseen ja käsittelyyn

Yhdistä ensin kaurahiutale, vesi ja hiiva. Odota n. 15 minuuttia, jotta hiiva kosteutuu ja kaurahiutaleet turpoavat. Yhdistä joukkoon jauhot, sekoita ja anna turvota 30 minuuttia. Vaivaa sitten 10 minuuttia, lisää suola ja vaivaa toiset 10 minuuttia. Jos haluat, voit lisätä viimeisten minuuttien kohdalla öljyn, mutta se ei ole välttämätöntä. Poista sitten taikina koukku, peitä ja anna kohota 45-60 minuuttia. Jaa sitten taikina kahteen osaan ja kääntele palloiksi. Kohota nämä tämän jälkeen yönyli kylmässä tai muutama tunti huoneen lämmössä. Jauhotetulla työtasolla avaa taikinat levyiksi ja siirrä alumiini gn-vuokiin. Kuumenna uuni valmiiksi 230 asteeseen, lisää täytteet pizzanpohjan päälle ja paista. Riippuen uunin tehokkuudesta, pizza on valmista 14-18 minuutin päästä.

Tarjoile mahdollisimman pian, jos pizza menee lämpöhauteeseen, pizzaa voi paistaa vähän vähemmän. Näin pizza ei ns. kuivu liikaa.

1620044710906

Ja mitkäs täytteet olikaan? Tässä pizzassa kokeilin mausteista makkaraa viipaloituna ja se toimi aivan loistavasti. Kauraisa pizzapohja on hiukan tavanomaista pohjaa kovempi, joten täytteet saavat olla ehkä hitusen tavanomaista kosteampia. Käytin reseptissä alumiinista pizzapohjaa juurikin koska se johtaa lämpöä paremmin ja näin pohja saa hiukan kiviuunista saatavan rakenteelle tyypillisen lopputuloksen. Disclaimer: käytin tässä pohjassa tarkoituksella tavanomaisia vehnäjauhoja pizzajauhojen sijaan, jos teet taikinaa pizzauunilla paistettavaksi, voi tämä resepti vaatia muokkailua :)

1620044710903

 


 

 

Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi