Vaikka kaura ei olekaan erikoinen tai eksoottinen raaka-aine, on sillä kiistatta ruoanlaitossa hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten edullisuus, kotimaisuus, gluteenittomuus (mikäli valmistat puuroa keliaakikolle, muista käyttää puhdasta kauraa) ja terveyshyödyt. Samoista syistä siitä on tullut trendikäs vilja. Myös puuron maine on parantunut, puurobaareihin en Suomessa ole vielä törmännyt, mutta kahviloiden ruokalistoilla on usein tuorepuuroa.
Tuorepuurolla ("overnight oats") tarkoitetaan käytännössä keittämätöntä puuroa, jonka annetaan tekeytyä yleensä vähintään puoli tuntia tai pisimmillään yön yli. Perusohjeena toimii yleensä 1 osa hiutaleita ja 2 osaa nestettä, muuten tuorepuurossa on vain mielikuvitus mahdollisuuksien rajana. Raaka-aineina voidaan käyttää eri viljoja, siemeniä ja pähkinöitä, nesteeksi käy esimerkiksi vesi, maito tai tee. Maukeutusta puuroon tuovat erilaiset hedelmät ja siirapit, mausteilla voi tehdä eksoottisiakin variaatioita. Toki myös trendikkäät ja kaupalliset superfoodit ovat löytäneet tiensä tuorepuuroihin.
Kookoksinen tuorepuuro jälkiruoka (n. 10 hlö)
500 g Myllyn Paras Kaurahiutaleita
500 ml kookosmaitoa
500 ml kasvimaitoa (kaura-, soija- tai mantelimaitoa)
150 g raakaruokosokeria tai hunajaa*
2 g suolaa (vahvistaa puuron makua)
150 g granaattiomenan siemeniä
200 ml granaattiomena siirappia
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna puuron tekeytyä vähintään puoli tuntia. Siinä ajassa kaurahiutaleet turpoavat ja sokeri sulaa. Jos laitat kylmään tämän tuorepuuron, kookosmaidon rasva kovettuu ja puurosta tulee hiukan kovempaa.
Annostele noin 150 g ruokalijaa kohden. Koristele 15 g granaattiomenan siemeniä ja 20 ml granaattiomenasiirappia. Lisää koristeet vasta ennen tarjoilua, jotta en eivät vajoa puuroon.
Ominaisuudet: Ei valkoista sokeria, maidoton, vehnätön, vegaaninen (* jos käytät hunajaa, ei puuro sovi vegaanille).
Sopii erityisen hyvin esimerkiksi linjastoruokailuun tai aamupalaseminaareihin.
Säilyvyys: 3 päivää hyvin peitettynä, mutta puuroa voi joutua ohentamaan, jottei siitä tule liian kovaa.
Voit tehdä tämän saman massan pelkästä kookosmaidosta mutta silloin massasta tulee leikattavan kovaa jääkaappilämpöisenä. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi raakakakun perustana. Muista tosin vuorata gn-pakki leivinpaperilla, niin saat kakun helposti ulos pakista.