Leipäpöydän kesäisin lisäke

Vain noin kolmanneksen vuodesta kotimaiset kasvikset ovat niin edullisia, että olisi hölmöä olla käyttämättä. Asiaa hämää se, että useimmissa lounaspaikoissa on ympäri vuoden sama salaattipöytä, jolloin juuri tuoreita ja raikkaita vihanneksia ei tule vastaan kovin helposti. Uskoisin kuitenkin, että hyvin maustettuna kotimaiset vihannekset menisivät vaikka leipäpöydän lisäkkeenä, sitten muistelinkin että olen nähnyt leivän lisäkkeenä tomaatti-sipulisalaattia mutta hieman tavanomaista öljyisempänä ja tämä oli italiassa noin 5 vuotta sitten. Toki, tavanomainen tomaatti-sipulisalaatti on hiukan liian isoa leivän päällä nautittavaksi, mutta tarpeeksi pieneksi naputettuna, se ajaa asiansa loistavasti. Nyt kun lisäke on pohdittu alustavasti, mikä olisi se optimaalinen leipä? vaalea ja höttöisin ei ehkä tähän toimisi, ellei sitä ole paahdettu. Toisaalta, jos leivässä on tosi rapea kuori ja luonnostaa purtava suutuntuma, olisi se optimaalisin leipä tähän. Kuitenkaan, harvalla on aikaa paahtaa leipää lounashetkellään.

Tästä sain mieleeni, että maistoin Kespron messuilla viikunaleipää ja oliivileipää, nimenomaan Myllyn Parhaan pisteellä. Testasin myös itseasiassa noin neljää eri pakaste taikinaa, joista lopulta nämä vaikuttivat parhailta tämän tomaattisipuli salaatin seurassa. Nyt kun kokonaisuus on mietitty, mennään siihen, että mikäs se bruchetta on? Kyse on 1500-luvulla luodusta huikopalasta, jossa oliiviöljyn tuottajat maistoivat öljyään dippaamalla leipää siihen. Sittemmin bruchetta nimitys muuttui alkupalaksi, jonka päällä oli mitä milloinkin. Ehkä tunnetuimpana lisäkkeenä tunnetaan tomaatti-concasse, jossa tomaatit kuoritaan ja sisusta poistetaan ja sitten naputetaan kuutioksi. Tähän massaan lisätään öljyä ja mausteita ja tarjoillaan paahdetun tai vanhan leivän päällä. Tavallaan kun suomessa ollaan, miksei täällä tehtäisi omanlaista bruchetta lisäkettä leivälle tähän parhaaseen mahdolliseen vuoden aikaan. Ainakin minusta tuntuisi hiukan tylsältä laittaa kesähelteellä laittaa voita tai margariinia leivälle, kun olisi muitakin vaihtoehtoja.

Bruchetta 520x343px

Bruchetta leipäpöytään
1 kg tomaattia (voit käyttää myös eri väriä kirsikkatomaatteja)
1 nippu kesäsipulia
rypsiöljyä
suolaa, pippuria
sitruunan mehua makusi mukaan

Kuutioi tomaatit ja leikkaa sipuli varsineen ohuelti. Lisää suola, pippuri ja öljy. Sekoita hyvin. Nosta kylmään. Tarjoile leipäpöydässä, jossa on tarjolla viikunaleipää ja / tai oliivileipää.

Näin pikaisena testailuna, oliivileipä oli tavallaan pikkuisen paahdettuna parempi näistä mutta jos semmoisenaan ilman paahtoa pitäisi maistaa, viikunaleipä veisi voiton. Jos tarjoilu tilanne olisi kesäinen catering tapahtuma, voi leipäset valmiiksi koota vadille ja päälle iskeä pikkuisen mozzarellaa ja ilmakuivattua kinkkua. Näin tavanomainen naposteltava muuttuu juhlavan kauniiksi suhteellisen pienellä vaivalla.

Eikös tähän ohjeeseen olisi sopinut oliiviöljy? Testasin rypsiöljyllä ja oliiviöljyllä tehtyä versiota ja pääsin lopputulokseen, että rypsiöljykin käy, mikäli tarjoilussa oleva leipä on tarpeeksi maukasta, kuten viikunaleipää tai oliivileipää. Jos kyseiset leivät herättää kiinnostusta, alla on linkit molempiin.

Leivät:

Myllyn Paras Viikuna-siemenleipä

Myllyn Paras Oliivileipä 


Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi