Suolainen sienipuuro

Puuro mielletään usein aamupalaksi, makean hillosilmän koristelemana. Itse olen sitä mieltä, että puurot taipuvat hyvin myös suolaiseen ateriaan, ovathan erilaiset puurot ja vellit olleet aikoinaan ihan kunnon lämpimiä aterioita.

suolainen-sienipuuro2.jpg

Myös hienommissa ravintoloissa voi pitkän menun yksi ruokalaji olla hyvin työstetty puuro. Tällä kertaa haluan nostaa esille Myllyn Parhaan ruishiutaleet. Rukiin maku yhdistettynä kanaliemeen sekä metsäsieniin sopii loistavasti syksyyn. Viimeistelyyn tarvitaan hiukan happoa, joka tulee sesongin marjasta, tyrnistä. 

Olen kokeillut höystää puuroa myös parmesaanilla, mutta hyvään lopputulokseen ei juusto ole välttämätön. Tärkeämpi osa onnistunutta suolaista puuroa on laadukas ja maukas liemi.

Jotta makumaailma on onnistunut ja puurossa on vielä hiukan rakennetta, on liemen kanssa pidettävä silmää. Lisää siis liemi vähitellen, kuten risotossa ja maistele tehdessä, näin saat parhaan lopputuloksen. Paahdettu kanaliemi on todella voimakasta ja laadukasta, joten sillä saa taatusti tarpeeksi makua lopputulokseen. Tämä puuro on sopii hyvin kasvissyöjille ja vegaanisen annoksesta saa korvaamalla voin oliiviöljyllä ja kanaliemen esim. sieniliemellä.

Tästä reseptistä riittää alkuruoaksi 10 ruokailijalle ja arvokkaiden raaka-aineiden puolesta sopii erityisesti iltaravintolan tuotteeksi kausiluontoisena vaihtoehtona. Suurtalouskeittiön puolella käytä esim. herkkusieniä, liemijauhetta sekä puolukkaa tai etikkaa tyrnin sijaan. Viimeistele rakuunan sijaan rucolalla ja saat tästäkin esimerkiksi kasvisruuan henkilöstöravintolaan.

suolainen-sienipuuro1.jpg

Mustatorvisienipuuro
500g mustatorvisieniä tai muita metsäsieniä
n. 1l paahdettua kanalientä (esim. Puljongin)
200g sipulia pieneksi hienonnettuna
500g Myllyn Paras Ruishiutaleita
100g voita
100g tyrnimarjoja
suolaa
koristeluun tuoretta rakuunaa tai suolaheinää

Ruskista voi pannullaa ja lisää sipulit. Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmenneet ja lisää sienet. Paistele sieniä vain sen verran, että osa nesteestä on haihtunut ja lisää hiutaleet. Anna kuullottua hetken, lisää joukkoon liemi pienissä erissä koko ajan samalla sekoittaen. Kun liemi on imeytynyt hiutaleisiin ja hiutaleissa on vielä hiukan rakennetta, on puuro valmista. Tarkista suolaisuus ja annostele tarjolle. Koristele tyrnillä ja rakuunan lehdillä.

Huom. Ruishiutaleet kypsyvät todella nopeasti, joten pidä silmällä, ettei puuro mene mössöksi vaan säilyttäisi rakennetta.
Puuron valmistuksesta löytyy myös video tästä linkistä.

suolainen-sienipuuro3.jpg

Makuklubi

 

Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi