Tiesitkö tämän makaronista?

Makaroni on suomalaisen arkiruokakulttuurin ydintä! Myllyn Paras on valmistanut makaronia Suomessa jo 1970-luvun lopulta, ja useimpien makaronilaatikko tehdäänkin juuri näistä ikonisista makaroneista, mutta tiesitkö tämän makaronista?


Liha-makaronilaatikko

Maailmalta makaronilaatikoksi

Pastan historia on pitkä, vaikka alkuperästä kinastellaan. Yleisen uskomuksen mukaan Marco Polo olisi tuonut pastan löytöretkeltään Italiaan vuonna 1295, mutta historioitsijoiden mukaan Kiinassa olisi syöty nuudeleita tuhansia vuosia pidempään. Oli miten oli, kauaksi Pohjolaan pasta eksyi vasta paljon, paljon myöhemmin.

Varhaisimmissa suomalaisissa pastaa koskevissa keittokirjamerkinnöissä makaronia paistettiin pannulla ruskistettujen korppujauhojen kanssa, syötiin (nyt uutta retrotulemista tekevänä) makaronivellinä tai siitä tehtiin makaronilaatikkoa. Makaronilaatikko onkin meillä keksitty ruoka, jolle ei vastinetta löydy edes länsinaapurista. Makaronilaatikko on myös jo 1950-luvulta Suomen suosituimpien ruokien listalla pysyvä koko perheen herkku.

Lihattomasta juhlaruuasta arjen suosikiksi

Makaronilaatikko oli alkujaan lihaton juhlaruoka, jota valmistettiin esimerkiksi joulupöytään. Munamaidon lisäksi makaronin joukkoon saatettiin lisätä sieni-sipulipaistosta, mutta liha laatikosta jätettiin herrojen harvinaiseksi herkuksi. Juhlapöydästä yli jäänyt makaronilaatikko leikattiin seuraavana päivänä viipaleiksi ja paistettiin voissa pannulla. Yksinkertaista, herkullista!

Makaronilaatikko sisältää useimmiten naudan jauhelihaa. Nykyään kasvisproteeinit kasvattavat suosiotaan kohisten ja härkäpapu, nyhtökaura tai soijapalat ovatkin jo monessa pasta-ja vuokaruoassa tuttuja raaka-aineita. 

Makaronin valmistus 

Makaroni on vehnäjauhosta ja vedestä valmistettua taikinaa. Perinteisesti pastataikinaan on käytetty durumvehnäjauhoja, mutta nykyään myös muut jauholaadut sopivat pastan valmistukseen. Pastataikinaan voidaan lisätä puolikarkeita vehnäjauhoja, hiivaleipävehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja, ohra-, kaura- tai ruisjauhoja jne. Pastataikinaan voidaan myös lisätä kananmunia, mausteita, kasviksia ja muita ravitsemusta parantavia aineita. 

Pastatuotteet valmistetaan sekoittamalla vesi ja jauhot pastataikinaksi, joka puristetaan paineella muottien läpi, leikataan halutun mittaiseksi, kuivatetaan kuivatusuunissa ja pakataan pusseihin. Erimallisia pastatuotteita saadaan käyttämällä erilaisia pastamuotteja.

Tässä vielä muutama makaroniin liittyvä kysymys ja vastaus:

Mitä eroa on tummalla makaronilla tai täysjyvämakaronilla?

Tumma Makaroni valmistetaan hiivaleipävehnäjauhosta ja Täysjyvämakaroni sen sijaan täysjyvädurum- sekä durumvehnästä.  

Ovatko makaronipakkauksessa ilmoitetut ravintoarvotiedot keitettynä vai raakana?
Ravintoarvot ovat raa'alle tuotteelle.

Miksi makaronissa on raidat?
Makaronimassa puristetaan makaronimuotin läpi, jossa on raitakuviointi. Siten syntyvät raidat makaroniin.

Katso kaikki Food Service -pastatuotteemme tästä

 

 

 

Myllyn Paras Food Service

Myllyn Paras Food Service

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi