Juu, otsikko voi hämätä, mutta kyseessä siis Filotaikina, joka kuuluu Myllyn parhaan uutuuksiin.Yleisesti filo tarkoittaa sanana lehteä ja tulee alun perin Kreikasta satojen vuosien takaa. Yleinen nyrkkisääntö filotaikinan käyttöön on, että taikinakerroksien väliin tulee ohut sutaisu rasvaa ja tämän jälkeen taikinaa voi käyttää niin suolaiseen kuin makeaa tarjottavaan.
Toki, olettaen että te olette nähneet lukuisia feta-pinaattikolmioita ja baklavoita, mutta miten olisi jokin lisäke esimerkiksi pääruualle? Tulin pohtineeksi, että banketti ja linjasto ruokailussa kaivataan aina välillä vähän luovempia lisäkkeitä ja filosta jos jotain keksisi. Otin silikonimuotin muffinseille, vuorasin sen parilla kerroksella filoa, täytin ja paistoin. Yllätyin, kuinka hyvin taikina kesti kosteutta ja lämpösäilytystä. Tältä pohjalta teinkin tämän kertaisen reseptin.
Sinihomejuusto-perunanyytit 18 kpl
1 kg kypsää perunaa viipaloituna
500 g sinihomejuustoa murustettuna
0,3 kg tomaattia pieneksi leikattuna
mustapippuri rouhetta
0,3 kg sulatettua voita
4 kpl Myllyn Paras Filotaikinalevyä
muffinsivuokia
Levitä ensin 2 filotaikinaa vierekkäin, voitele voisulalla ja laita molempien päälle uudet filotaikinat ja voitele nekin. Leikkaa sitten molemmat levyt 9 osaan, jonka jälkeen sinulla on 18 palaa. Laita muffinsivuokiin ensin filotaikina niin, että reunat jäävät ulkopuolelle ja painele siten, että taikina menee reunoja myöten. Täytä sitten per muffinivuoka 50 g perunaa, 25 g sinihomejuustoa, 25 g kuutioitua tomaattia ja hiukan mustapippurirouhetta. Nosta sitten filotaikinareunat muffinivuoan reunoilta kohti keskikohtaa ja voitele vielä voilla. Paista 180 asteisessa uunissa n. 25–30 minuuttia tai kunnes pinnassa on kaunis väri.
Mutta nämähän menisivät vitriinistä suolaisina piirakoina? Toki, onnistuu sekin mutta minusta lisäkkeenä tämä tekisi muuten tavanomaisesta lisäkkeestä jotain erilaista ja uutta. Toki, onhan tässä hommaa, mutta jos se tuo iloa muuten arkisen tilaisuuden keskelle, on se vaivansa väärti.