Vehnäjuurileipä

Trendien saralla juureen leipominen kasvattaa suosiotaan valtavaa tahtia. Useimmat jopa yleistää, että kotona leivottu juurileipä on parempaa kuin yksikään teollinen. Näen selkeän mahdollisuuden erottautua lounaskilpailusta, jos ravintolalla on juurikin juureen leivottua leipää. Juureen leipominen ei ole helppo, myönnän sen jo nyt, mutta muutamalla toistolla voi saada rutiinin omaisesti laadukkaan lopputuloksen. Alla olevalla reseptillä voi aloittaa ja työstää juurta. Kun alkaa onnistumaan, voi vähitellen kasvattaa juuren kokoa sekä tuotantomäärää. Juureen leivotun leivän kääntöpuolia teolliseen nähden on, että se ei pysy yhtä pitkään pehmeänä, joten saat leipoa päivittäin tuoretta leipää. 

Vehnäjuurileipä_2

Vehnäjuurileipä (kaksi leipää ) 

Juuren aloitus
1 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
1 dl vettä
+ ruokinta lähipäivinä

Kun tulet töihin, yhdistä jauhot ja vesi, sekoita löysäksi velliksi, jätä huoneenlämpöön peitettynä. Heitä työvuoron päätteeksi puolet pois ja lisää jälleen 1dl vettä ja jauhoja. Toista tämä kolme päivää peräkkäin, jolloin juuren pitäisi vahvistua tarpeeksi.

200 g vehnäjuurta
400 ml vettä
670 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

0,03 g suolaa

Kaada yleiskoneeseen kaikki ainekset, pyöräytä pikkuisen ja jätä seisomaan 10-15 minuutiksi. Tämän jälkeen vaivaa koneella noin 10 minuuttia, jolloin taikinan pitäisi irrota kevyesti reunoista. Mikäli ei irtoile, lisää jauhoja ja vaivaa vielä hetki.

Jauhota kaksi kohotus vuokaa ja jaa taikina niihin, peitä hyvin ja nosta kylmään yöksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja nosta leivät uuniin. Heitä uunin pohjalle hiukan vettä, jotta syntyy hyöryä ja sulje uuni. Paista kovassa lämmössä 20 minuuttia ja laske lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä toiset 20 minuuttia. Leivän tulisi olla tumma ja rapea pinnasta. Anna leivän jäähtyä hiukan ennen leikkuuta. 

Vehnäjuurileipä_1-1

Makuklubi

 

Kokin takissa

Kokin takissa

Olen kokki, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija Alexander Trivedi. Lapsesta asti olen ollut ruuan kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. Ruoka on minulle paljon muutakin kuin työ, vapaa ajalla työstän ruokablogia ja pyrin käymään uusissa ravintoloissa silloin tällöin. Mielestäni hyvä resepti on selkeä ja helposti toteutettavissa sille tarkoitetuissa olosuhteissa. Trendit voidaan nähdä haasteina mutta itse näen ne mahdollisuutena. Olet tervetulut ottamaan yhteyttä mikäli sinulla on kysyttävää :)

Blogin suosituimmat

Tilaa päivitykset sähköpostiisi