Puolivalmisteissa on paljon enemmän pelivaraa kuin ehkä yleensä ymmärretään. Olen testaillut Myllyn Paras -ruokapiirakkataikinoita eri resepteissä ja olen ollut tyytyväinen siihen, kuinka monipuolisesti taikinaa voi hyödyntää.
Vaikka nimessä "ruoka" taitaa viitata enemmän suolaisiin leipomuksiin, olen havainnut, että taikina soveltuu yhtä hyvin makeisiinkin piirakoihin. Eikä taikinaa välttämättä tarvitse käyttää piirakkaankaan ollenkaan, sehän soveltuisi hyvin vaikkapa kanneksi lihapadalle. Ja voihan isosta taikinasta kaulia ja muotilla leikata pienempiä pikkupiiraitakin.
Tällä kertaa teen kuitenkin ranskalaista perinneleipomusta nimeltään galette. Tarkistan usein Larousse Gastronomique -kirjasta eri reseptien alkuperän ja historiaa. Galette on kirjan mukaan saanut alkunsa jo ennen keskiaikaa ja sen alkukantaiset version on kypsennetty kuumien kivien päällä. Nykyään galettesta on monia erilaisia, alueellisia variaatioita, eivätkä kaikki ole aina makeita. Tällä kertaa sesonkihedelmästä syntyi makea viikunagalette.
Tarvitset:
1 pkt Myllyn Paras Neljän Viljan Ruokapiirakkataikina
100 g jogurttia
1 keltuainen
6 tuoretta viikunaa
2 rkl hunajaa
loraus oliiviöljyä
ripaus vaniljaa
Valmista näin:
Kaulitse taikina ohueksi, pyöreäksi levyksi ja levitä leivinpaperille pellille. Yhdistä kulhossa jogurtti, keltuainen ja vanilja. Levitä seos piirakkapohjan keskelle.
Viipaloi viikunat ja asettele ne piirakan päällimmäiseksi haluamallasi tavalla. Taita piirakan reunat muutaman sentin verran sisäänpäin. Lopputulos saa näyttää krouvilta. Levitä ohuena nauhana hunajaa ja oliiviöljyä päälle ja paista uunissa 180 asteessa noin 40-50 minuuuttia.
Tämä piirakka säilyy pari päivää kylmässä, mutta tarjoillaan mieluiten huoneenlämpöisenä. Voidaan tarjota esimerkiksi alkuruokana juustojen ja hillojen seurassa tai vaikka jälkiruokana saksanpähkinöiden, kinuskin sekä jäätelön kera. Yhdestä piirakasta riittää 8 alkuruokaa tai jälkiruokaa.
Tämä resepti löytyy myös Instagram-videon muodossa. Katso video tästä.